Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MINDENFÉLE - SAJÁT ÉS VÁSÁRLÓKTÓL KAPOTT -RECEPT

A sokat emlegetett kenyérrecept:

Hozzávalók: 60 dkg liszt (lehet kevert, búza, rozs, tönköly), 3,8 dl víz, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2-3 evőkanál olaj, késhegynyi aszkorbinsav, csapott evőkanálnyi sikérpor, 1/2 cs. francia szárított élesztő (vagy két dkg friss).

Dúsítható magokkal (tökmag, napraforgó, szezám, lenmag), pelyhekkel (burgonya, kukorica), fűszerekkel( kenyérfűszer, kömény, stb). Variálható sajtos, zöldfűszeres, kolbászos, paprikás, egyéb változatokként.

Ne feledjük a rétegeket a kenyérsütőben, alul a folyadék, középen a szárazanyag, felül az élesztő.

Alapprogramon sütöm.

**************************************

Kalács (igazából kuglóf recept):

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt (BL-55), 20 dkg rétesliszt (BFF-55), 280 ml tej, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál só, 18 gr friss élesztő.

Dúsítható: tejbe/aromás teába/rumba áztatott mazsolával, aszalt déligyümölcsökkel, őrölt fahéjjal, kakaóporral, stb.

Kenyérsütőgépben, kalácsprogramon sütöm.

**************************************

 Élesztőmentes kenyér (candidásoknak):

Hozzávalók: 30 dkg tönkölyliszt, 70 dkg rétesliszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 50 dkg főtt krumpli, 1 evőkanál (mangalica)zsír, 175 gr joghurt, csipetnyi só, 1 evőkanál lenliszt, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, annyi víz, amennyivel jól formálható kenyértésztát kapunk.

**************************************

Kókuszos kockák sütés nélkül (gluténmentes!)

Hozzávalók: egy tubus (170 g) sűrített tej, 25 dkg átszitált porcukor, 20 dkg kókuszreszelék, porcukor a nyújtáshoz, kb. két evőkanál kakaópor

Egy tálban fakanállal keményre összekeverjük a sűrített tejet a porcukorral. Kézzel beledolgozzuk a kókuszreszeléket. Két részre osztjuk, egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Hasáb alakúra formázzuk a fehér és a kakaós darabokat, egymásra helyezzük és sodrófával nyújtogatjuk egyformára. Tálcára tesszük és minimum három órán át száradni hagyjuk, de a legjobb egy éjszakára száradni hagyni. Másnap éles késsel kis kockákra vágjuk.

Tipp: 16 dkg porcukorral és cukrozatlan sűrített tejjel nem olyan édes. 

Köszönet a receptért Erzsikének!

**************************************

Mákos muffin - gluténmentes

 

Hozzávalók: 20 dkg őrölt mák, 25 dkg reszelt alma, 10 tk porcukor, 2 tk sütőpor, 2 tojás

 

A hozzávalókat összekeverjük, 12 muffin lesz belőle, a formákat elég félig tölteni, úgyis "megnőnek". Előmelegített sütőben, 180-200 fokos sütőben, 25 percig sütjük..

 

Köszönet a receptért kedves Vásárlómnak!

 

**************************************

 

Almás-zabpelyes cookies

Hozzávalók / 2 adaghoz:

• 125 g puha vaj
• 120 g cukor
• 1 tojás
• fél cs vaníliás cukor
• 125 g zabpehely
• 150-200 g liszt
• fél cs sütőpor
• közepes alma
• kicsi fahéj (szóráshoz)

elkészítés
1. A meghámozott almát nagyon apró kockákra felvágjuk. A kimért zabpelyhet összetörjük.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük.
3. A hozzávalókat összekeverjük (a felkockázott almát és zabpelyhet is keverjük bele  természetesen). A tészta kicsit ragadós, puha lesz, ettől ne ijedjünk meg.
4. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a halmokat. A kezünkkel eligazgatjuk őket. Ha az összedolgozott tésztát hűvös helyen hagyjuk kicsit állni, utána könnyebben lehet a kezünkkel formálni, nem ragad majd annyira.
5. A tetejüket picit megszórjuk fahéjjal.
6. Előmelegített sütőben megsütjük a kekszeket.

• sütési hőfok: 180°C

Köszönet a receptért kedves Vásárlómnak!

**************************************

Glutén- és laktózmentes almáslinzer: www.szeretlekmagyarorszag.hu/almas-linzer/

Ételallergiásoknak: www.etelallergia.hu/

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kedvencboltom@gmail.com

(P@nni, 2009.03.01 10:14)

Kenyérsütő gép kalácsprogram. Az enyémen a tizes.

A kalácsrecepthez

(Ani32, 2009.03.01 09:07)

Nekem ilyen, másnak olyan tűzhelye van. Mégis, hány fokot jelent a kalácsprogram?